Microsoftilta Uuden sukupolven Ohjelmistopohjainen Tallennusratkaisu

Storage Spaces Direct (S2D)


Microsoft Storage Spaces Direct (S2D) ratkaisu esiteltiin osana Windows Server 2016 Data Center versiota, joka konseptina tarkoittaa edullisten levyjen yhdistämistä yhdeksi isoksi jaettavaksi tallennustilaksi. (Software-defined storage) 
Windows Server 2016 Datacenter S2D tukee converged sekä hyper-converged mallia, jossa yhdistetään tallennus ja Hyper-V virtualisointi yhdeksi kokonaisuudeksi. 
Kun palvelimet ja tallennus yhdistetään, vältetään tietyt esteet, jotka haittaavat kapasiteetin laajentamis-
ta. Palvelinvirtualisointi auttoi kehitystä tiettyyn pisteeseen, mutta sen lisäksi käytössä on lisäksi yleensä ollut tallennusinfrastruktuuri. Hyperkonvergenssi vie kohti yksinkertaisempaa infrastruktuuria ja helpottaa ylläpidon työtä. JOPA 4 200 000 IOPS:IA


TEKNOLOGIAT YHDISTYVÄT
Lenovo ja Microsoft ovat yhdistäneet voimansa luomalla joustavan ja sertifioidun -ratkaisun, joka yhdistää Windows Server 2016 Datacenter -version Lenovon System X -palvelimien ja kytkimien (RackSwitch ™) kanssa . Tehostettu tietoturva on otettu suunnittelussa huomioon ja asennukset tapahtuvat Lenovon ja Microsoftin sertifioiman kumppanin kautta.
Käyttöönottamalla ohjelmistopohjaisen tallennusjärjestelmän, voidaan toteuttaa ominaisuuksia kuten hyper-convergence, jossa yhdistetään tallennus ja tietojenkäsittely samaan alustaan. Ratkaisua voidaan skaalata helposti.
Merkittäviä kustannussäästöjä voidaan saavuttaa kyseisellä ratkaisulla verrattuna perinteisiin tallennusratkaisuihin.
Suunniteltaessa hyper-converged tai ohjelmistopohjaisia ratkaisuita, on usein yksinkertaisempaa käyttää termiä ”yksikkö” (scale-units) - yksittäinen, Hyper-converged tai S2D -klusteri joka skaalautuu 2 palvelimesta aina 16 palvelimeen saakka. Kaikki palvelimet luovat vikasietoisen ja tehokkaan kokonaisratkaisun huippuluokan laskentateholla.
Tämä yhdessä erittäin korkean suorituskyvyn omaavan Hyper V:n kanssa luo vikasietoisen ja dynaamisen työkuorman jakamista tukevan ympäristön, jolloin saadaan aikaan resurssien suurin hyötykäyttö.
Hyper V tukee myös "live migration" -ominaisuutta, jolla työkuormat voidaan siirtää ja tasapainottaa dynaamisesti palvelimien välillä ilman katkoksia

S2D HYÖDYT ORGANISAATIOLLE


VERRATON SUORITUSKYKY
Sulautettu Hypervisor-arkkitehtuuri yltää helposti yli 150 000 IOPS per palvelin (Mixed 4k random) hyödyntämällä sisäänrakennettua kirjoitus/luku välimuistia. Ratkaisu tukee myös huipputehokkaita NVME-levyjä, jotka asennetaan suoraan PCIe-väylään. Ratkaisu voi olla flash-pohjainen tai hybridi (ssd+hdd)

RESURSSIEN TEHOKAS KÄYTTÖ
Erasure koodaus tarjoaa jopa 2,4 kertaisen tehokkuuden tallennuksessa,  käyttäen uniikkeja ratkaisuja kuten "Local Reconstruction Codes" ja
reaaliaikaista tallennustasojen määrittelyä (Realtime tiering), jolla priorisoidaan eniten käytetty data nopeimmalle asemalle, jolloin se on nopeasti ja helposti saatavilla. Näin minimoidaan CPU kulutus ja annetaan se resurssit sinne missä niitä eniten tarvitaan, eli virtuaalikoneille.

SKAALAUTUVUUS
Jopa 16 palvelinta ja yli 400 kiintolevyä, jolla mahdollistetaan petatavun tallennuskapasiteetti klusterissa. Skaalaa isommaksi hyödyntäen kiintolevyjä, tai lisää uusia palvelimia.
S2D automaattisesti ottaa käyttöön uudet levyt. Tallennuksen tehokkuus ja suorituskyky kasvaa ennustettavalla mittakaavalla.

VIKASIETOISUUS
Levyn, palvelimen tai komponentin vikaantuessa sisäänrakennettu vikasietoisuus huolehtii palvelun jatkuvasta saatavuudesta.
Isommat asennukset voidaan konfiguroida kehikko tai räkkitasolla vikasietoiseksi. Kun rauta vioittuu, poista se käytöstä ja ohjelmisto huolehtii automaattisesti korjauksesta, ilman monimutkaisia korjausvaiheita

HALLITTAVUUS
Tallennuksen priorisointi (Storage QoS) pitää ylivilkkaat virtuaalikoneet kurissa rajoittamalla virtuaalikoneen IOPS-rajoja.
Sisäänrakennettu health service -palvelu huolehtii järjestelmän valvonnasta ja hälytyksistä. Uusien API-rajapintojen avulla voidaan kerätä runsaasti dataa klusterin suorituskyvystä ja kapasiteetistä.
LYHYESTI
Perinteisen levyjärjestelmän tärkeys yrityskäytössä muuttuu. Microsoftin S2D -ratkaisu korvaa perinteisen levyjärjestelmän.
On sitten ensisijainen tarkoitus tarjota alusta Windows-sovelluksille (SQL), tai Hyper-V virtuaalikoneille, S2D voidaan konfiguroida helposti näihin ympäristöihin.
Toinen käyttötarkoitus S2D:lle on toimia sijoituspaikkana varmistuksille tai VHD(X) -tiedostoille.
Aina kun tarvitset edellä mainittuja ratkaisuja, on S2D kustannustehokkain ja todennäköisesti paras vaihtoehto.

KÄYTTÖÖNOTTO "AVAIMET KÄTEEN" -PERIAATTEELLA
S2D -palveluiden kättöönotto tehdään laitevalmistajan tuotteistaman asennuspalvelun kautta. Asiakas saa palvelun käyttöönsä "AVAIMET KÄTEEN" -palveluperiaatteella. Asiantuntijat Sopivat asiakkaan kanssa projektin sisällön jossa huolehditaan laite- ja sovellustoimituksista esiasennuksineen sekä toteutetaan ympäristön perusteellinen asennus.

Asennuksen ja käyttöönoton sisältö:
Palvelinten WS2016 Datacenter käyttöjärjestelmän asennus

Hyper-V -roolin asennus ja konfigurointi
Hyper-V virtual switchien konfigurointi
Top of Rack (TOR) kytkinten konfigurointi Hyper-V portit + uplinkit
Windows Server Failover Cluster konfigurointi
Storage Spaces Directin konfigurointi
Hyper-V testaukset
Dokumentointi

Asiakas voi lisäksi tilata optiopalveluita asennukseen ja käyttöönottoon:
System Center Virtual Machine Manager
Virtuaalikone template Hyper-V / SCVMM
Konversiot VMwaresta
Varmistukset
Ympäristön replikointi